Za cca 2 obroka potrebujemo:
– 150 g starega kruha
– 1 jajce
– 125 ml mleka
– Žlico olja
– Manjšo čebulo
– Žlico moke
– Sol, poper, peteršilj
Postopek:
1. Kruh narežemo na manjše kocke ter jih stresemo v skledo.
2. V drugi skledi skupaj zmešamo jajca, mleko, poper in sol.
3. Ko dobimo enotno zmes jo polijemo po kruhovih kockah, tako da se vse kocke navlažijo
4. Peteršilj in čebulo na drobno sesekljamo.
5. V segreto ponvo vlijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo še peteršilj in vse skupaj mešamo in pražimo še 1 minuto. Po 1 minuti ponvo odstavimo in počakamo da se čebula in peteršilj ohladita.
6. Ohlajeno zmes čebule in peteršilja stresemo v skledo kjer so ostale sestavine in jih dobro zmešamo skupaj.
7. Dodamo še moko ter spet zmešamo. Nato lahko začnemo delati poljubno velike cmoke.
8. Lonec z soljeno vodo pristavimo na ogenj. Ko zavre vanjo položimo kruhove cmoke in jih na zmerni temperaturi kuhamo 10 -15 minut (voda ne sme vreti preveč, drugače lahko cmoki razpadejo).
9. Ko so kuhani jih pazljivo vzamemo iz lonca.
Tina Tavčar
Vsebine “Kako porabiti …” so v okviru praktičnega usposabljanja za študente Prehranskega svetovanja – dietetike UP FVZ pripravile Katja Hercog, Katarina Kravanja in Tina Tavčar, uredila pa Katja in Vasko. Bodoče dietetičarke so pripravile nabor idej za koristno uporabo vseh živil, ki nam pogosto ostajajo in se jih zavrže. Več …