Glavna prednost tega recepta je, da lahko uporabiš karkoli imaš doma v hladilniku. Potrebuješ le tortiljo in jajce.
Tortiljo izberi koruzno ali polnozrnato. Spereš jo pod tekočo vodo. Ta bo zmehčala tudi že malce starejšo, suho tortiljo. Tako, ki sicer pogosto roma v koš za smeti.
Tortiljo daš na ponev in vse skupaj pregreješ na nizki temperaturi.
Jajce vmešaš in ga nekje 3/4 poliješ čez tortiljo ter vse skupaj pokriješ s pokrovko. Izberi kar se da sveže jajce, saj se ne popeče popolnoma, ampak ostane malenkost "žmohten". 🙂
Nato pa narežeš svoje "polnilo". Dietetik priporoča seveda sezonsko zelenjavo (npr. bučko, por, špinačo, paradižnik ...) in kvaliteten beljakovinski vir. Ta je lahko mesni (npr. pršut, kuhan pršut, piščančja ali puranja prsa), ribji (npr. tunina ali losos) ali brezmesni in uporabiš le kak mladi sir (npr. feta oz. mladi sir v slanici). Če kombiniraš več beljakovinskih virov, je količina vsakega manjša.
Tortiljo obrneš ter naložiš s svojim polnilom. Doliješ preostanek jajčka in ponovno pokriješ s pokrovko.
Pustiš nekaj minut. Nato tortiljo zložiš po robovih in vse skupaj "zalimaš" z malenkost bolj lepljivim sirom npr. parmezanom ali Šmarskim rokom.
Pokriješ s pokrovko in vmes pripraviš krožnik. Tudi tega najprej bogato obložiš z zelenjavo. Prileže se npr. rukola ali paradižnik. Na zelenjavno posteljico položiš tortiljo, ki ji lahko dodaš še kak okus. Jaz obožujem tartufovo olje in konopljina semena, včasih tudi kaj pekočega. Ti pa izberi svoje favorite ali pa svojo tortiljo pusti brez te dodatne pike na i (ki poleg okusov seveda hitro prinese še kako dodatno kalorijo).
Pa dober tek.