Ješprenj skuhamo po navodilih iz vrečke. Dobro je, da ga večer pred kuhanjem namočimo v vodi.
Operemo in narežemo zelenjavo po okusu. Dietetik priporoča korenje, kolerabo, čebulo in rjavi fižol iz pločevinke (če bi izbrali surovi fižol, ga je potrebno skuhati prej). Zelenjavo dodamo ješprenu, dodamo še poper v zrnju in iztisnjen česen ter malce paradižnikove mezge. Na koncu dodamo še peteršilj.
Ričetu se prileže tudi meso. Izberemo lahko seveda tudi suho klobaso, vendar Dietetik vseeno raje priporoča suho svinjsko meso, ki mu pred zaužitjem odrežemo vidne kose maščobe. Vegetarijanci lahko ričetu dodajo čičeriko.
Kuhamo dobro uro in vmes glede na željeno gostost dodajamo vodo. Če ješprenja predhodno nismo namočili, bo potrebno kuhati dlje. Kot vsaka enolončnica je tudi ričet boljši, ko nekaj časa stoji in ga nekajkrat prevremo, zato ga lahko skuhamo več in ga imamo za nekaj dni oz. ga zamrznemo.