BUČNI PIRE:
Izberemo bučo veliko za dlan, jo olupimo, očistimo pešk in postavimo v pečico, ki je ogreta na 180 °C.
Koliko časa je buča v pečici, je odvisno od velikosti narezanih kosov in sorte. Pomembno je, da jo pečemo toliko časa, da se dovolj zmehča, da jo bomo lahko spremenili v pire, kar preverimo z vbodom vilice. Ko je zmehčana, jo z mešalnikom (električnim ali paličnim) spremenimo v nežen pire.
PIŠKOTNO DNO:
200 g piškotov zdrobimo. Izberemo polnozrnate piškote.
100 g masla stopimo na nizki temperaturi in vmešamo v zdrobljene piškote.
Pladenj za torto podložimo s peki papirjem in vanj stresemo piškote. Uporabili bi lahko tudi maslo in z njim namazali pladenj, da se piškoti ne primejo, a manj kalorij (nič), bo prinesel peki papir.
Z žlico enakomerno razporedimo ter utrdimo. Postavimo v že ogreto pečico za 5 minut.
MOKRI DEL NADEVA:
Zmešamo 500 g skute, 180 g kisle smetane in največ 150 g rjavega sladkorja. Stremimo k temu, da količino sladkorja zmanjšamo! Odvisna naj bo tudi od sorte buče (npr. muškatna je manj sladka, kot hokaido) ter vrste izbrane skute (albuminska skuta je lahko sladka sama po sebi). Dodamo še žličko vaniljeve paste in bučni pire ter dobro zmešamo z električnim mešalnikom.
SUHI DEL NADEVA:
Zmešamo 30 g gustina oz. jedilnega škroba, žličko cimeta ter noževo konico muškatnega oreščka. Vse to vmešamo v mokre sestavine in z električnim mešalnikom dobro premešamo.
Na koncu na roke vmešamo 4 jajca, enega po enega.
Prelijemo v pekač in postavimo v že ogreto pečico za 50 minut. Ko čas poteče, pečico ugasnemo in le rahlo odpremo vrata ter pustimo, da se torta in pečica ohladita. Nato jo za čez noč prestavimo v hladilnik.
Kos torte (140 g) po zgornjem receptu prinese 350 kcal, od tega 12 g beljakovin in 22 g sladkorja.
Postrežemo jo s kepico vanili sladoleda. Tudi tega izberemo takega, z manj sladkorja in brez sladil. Potresemo z zdrobljenimi piškoti.
Pa dober tek!