Potrebuješ:
- srednje velika pločevinka rdečega ali rjavega fižola
- jajce
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- gorčica
- olivno olje
- 3 žlice ovsenih kosmičev
- cca 2 žlici polente
- majaron, sol, poper
1. Na olivnem olju počasi prepražimo drobno sesekljano čebulo, da postekleni in nato porjavi. Dodamo sesekljan česen in mešamo dokler ne zadiši, odstavimo in ohladimo.
2. V skledi zamešamo splaknjen fižol (3 žlice fižola prihranimo), ovsene kosmiče, majaron, sol, poper, gorčico, umešano jajce in prepraženo čebulo s česnom.
3. Vse skupaj pretlačimo z vilico in premešamo. Mešanica bo dokaj mokra in lepljiva. Malenkost jo lahko osušimo kar z dodajanjem surove polente, ki bo popila nekaj vode in v polpetu tudi prijetno hrustljala. Mešanici dodamo še preostanek fižola, in ga zmečkamo malenkost manj, da doda vizualno teksturo polpetkov.
4. Krožnik ali pladenj namažemo z olivnim oljem in si ga pripravimo za odlaganje. Z mokrimi rokami izdelamo polpete ter jih polagamo na namaščeno površino. Ko izdelamo vse polpete, jih ohladimo v hladilniku za 30-60 minut, lahko tudi dlje. Ohlajeni lepše obdržijo obliko med pečenjem.
5. Ko smo si pripravili še prilogo in solato, v ponev dodamo maščobo in polpete pečemo cca 3 minute na vsaki strani oz. po okusu. Obračamo jih previdno, saj ne bodo čvrsti kot recimo pleskavica iz mesa, se pa zato bolj mehko jedo. 👴 👵
Postrežemo jih lahko s kumaričino solato s krompirjem, pečenim ali ocvrtim krompirčkom, odlično se jim poda svež jogurtov preliv z baziliko, peteršiljem in pikico gorčice.
Pa dober tek!
Vasko
*moj prvi recept 🤙