Gaspačo je hladna zelenjavna juha, ki izvira iz Španije, kamor naj bi jo v osnovi zanesli Rimljani. Danes ima veliko različic, skupno pa jim je predvsem to, da se uživa kot hladna poletna juha, ki se jo postreže kar v kozarcu.
Sestavine lahko prilagodimo temu, kar je pri roki in je zraslo na vrtu ter seveda našemu okusu.
V osnovi pa večji paradižnik (ali dva manjša), (rdečo) papriko, polovico rdeče čebule ter strok ali dva česna zmiksamo kot shake.
Nato dodamo začimbe: sol, poper, vinski kis in olivno olje. Nekateri prisegajo tudi na kumino, dodamo pa lahko katerekoli začimbe po okusu, tudi na primer baziliko ali čili.
Vse skupaj še enkrat dobro zmiksamo in postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure.
Nekateri recepti gaspaču dodajo tudi namočen kruh ali panko drobtine, Dietetik priporoča pa kruh raje nareže na košče, ki jih popeče in jedi doda na koncu.
Ohlajeno juhico postrežemo v kozarcu ali skodelici, ki ji lahko dodamo tudi led.
V juho dodamo še narezano kumaro in če želimo hranilno bogatejši obrok trdo kuhano jajce.
Omenjene kruhove kockice lahko dodatno obogatimo tudi s popečenim pršutom ali slanino, kar pa seveda naš obroku spremeni v pravo energijsko bombo.
Pa dober tek!