Okusna osnova za zajtrk ali super malica. Granola je priljubljena jed sladkosnedih.
Raje kot kupljeno, pripravimo domačo. Tako točno vemo, kaj vse je v njej.
Pečico segrejemo na 175 °C.
Predlog Dietetik priporoča gre takole:
- 125 g ovsenih kosmičev
- 50 g mandljev
- 50 g brusnic
- 50 g kokosovih mrvic
- 25 g kokosove maščobe
- 75 g cvetličnega medu
- 30 g rjavega sladkorja
- pol žličke vanilijeve arome
- pol žličke soli
Zmešamo rjav sladkor, cvetlični med, vanilijevo aromo in kokosovo maščobo. Kokosova maščoba se v receptu uporabi zaradi okusa, poleg tega pa se jo lahko segreva na višje temperature.
V maso vmešamo kosmiče. Te so lahko ovseni, pirini, rženi, mešani ... Najbolje je, da izberemo kosmiče z žita, ki ga sicer v prehrani redko uporabljamo. Če imamo npr. ovsen kruh, potem izberemo ržene oz. obratno.
V maso vmešamo še nasekljane oreške. V predlogu jedilnika so to mandlji, glede na svoje preference lahko izberemo druge.
Za piko na i lahko dodamo še brusnice ali rozine oz. kako drugo suho sadje. Ta dodatek bo dvignil kalorično vrednost granoli, prav tako kokosove mrvice. A če se znamo brzdati pri količini obrokov, potem ni težav. 🙂
Če bi radi dodali čokolado ali podobne dodatke, pa to naredimo na koncu peke.
Vse skupaj zmešamo in lahko le razporedimo po pladnju ter postavimo v ogreto pečico za 30 minut. Vmes lahko nekajkrat premešamo, da bo granola enakomerno hrustljava.
Še en trik, ki ga lahko uporabimo pa je, da maso razporedimo v pekač za muffine in v sredini izdolbemo luknjico. Na tak način bomo dobili okoli 25 g velike granola skodelice, vsaka bo po zgornjem receptu prinesla 150 kilo kalorij.
Odvisno od naših prehranskih ciljev, a večina ženska lahko tako za zajtrk poje dve skodelici, moški pa tri. Napolnimo jih z grškim (pazi! To ni grški tip jogurta) ali beljakovinskim jogurtom, ki obroku prineseta beljakovine in potresemo s svežim sadjem npr. borovnicami, ki prinesejo mikrohranila.
Tak bo naš zajtrk hranilno bogat in energijsko ustrezen.
Pri malici porcijo razpolovimo.
Dober tek!