Jabolka operemo, olupimo, očistimo pečke in narežemo na koščke. Stehtamo končno maso uporabljenih jabolk.
V kozici segrejemo malce vode (jaz dam pol toliko vode, kot je jabolk) in žličko ali dve sladkorja, ki ga stopimo.
Nato vanjo pretresemo jabolka in začinimo po okusu (npr. cimet, vanilija, klinčki ...).
Dušimo toliko, da se jabolka zmehčajo. Če bi vode že zmanjkalo, jo dotočimo po potrebi.
S paličnim mešalnikom zmiksamo do želene konsistence in po potrebi še malo pokuhamo, da dobimo gostoto čežane, ki nam je všeč.
Če imamo jabolk v izobilju, lahko čežano pripravimo tudi za vlaganje. V tem primeru pretočimo jabolka iz kozice v vroče kozarce za vlaganje, napolnimo do vrha, da ni zraka in tesno zapremo. Pokrijemo z krpo, predpasnikom ali deko, da se naša ozimnica počasi hladi. Naslednji dan kozarčke ustrezno označimo (kaj je v njih in kdaj so bili narejeni) in v jabolčni čežani uživamo še pozno v jeseni ali zimi.
Jabolčna čežana se prileže s kosmiči. Predstavlja super osnovo za obrok "to go", saj ne oksirida in jo kot tako lahko brez večjih težav uporabimo tudi takrat, ko nas ni doma. Preveri v videu.
Z njo lahko popestrimo carski praženec ali palačinke, namažemo jo lahko na kruh ali postrežemo ob cmokih.