Enostavni ogljikovi hidrati so hitro prebavljivi, saj skozi naš prebavni trakt potujejo brez razgradnje, se hitro absorbirajo in posledično povzročijo hiter porast inzulina v krvi. So torej naša bližnjica do zadovoljitve manjkajoče energije. Če se držimo ustreznega prehranskega režima sicer do prevelikega padca inzulina, ki je eden izmed signalov lakote in nas sili, da jemo, po navadi niti ne pride. Če pa vseeno kdaj pride do tega, se držimo preprostega nasveta. Izbirajmo med enostavnimi, vendar naravno prisotnimi sladkorji. Tako se namesto s čokoladico potolažimo raje s sadjem, sadno-zelenjavnim šejkom oz. smoothijem, z naravnim sadnim sladoledom, naravnim sadnim sokom ali s čajem oz. z limonado oslajeno z medom. Vse te izbire nam bodo povrnile izgubljeni »sladkor v krvi«, nas za silo nasitile in nam pomagale, da prebrodimo manjkajoče minute do naslednjega obroka. Poleg tega pa nam take izbire tudi dvignejo hranilni vnos.
SADNI SHAKE | ČOKOLADICA | |||
170 kcal | 218 kcal | |||
količina | priporočen dnevni vnos % | količina | priporočen dnevni vnos % | |
skupne beljakovine | 6,82 g | 14 % | 2,73 g | 5 % |
skupne maščobe | 2,81 g | 4 % | 10,92 g | 16 % |
skupni ogljikovi hidrati | 28,94 g | 11 % | 27,13 g | 11 % |
sladkorji | 22,15 g | – | 20,45 g | – |
enostavni sladkorji | 22,69 g | 20,45 g | ||
prosti sladkorji | / | / | 20,45 g | – |
fruktoza | 7,02 g | – | 84 mg | – |
galaktoza | 20 mg | – | 0 | – |
glukoza | 5,19 g | – | 67,2 mg | – |
laktoza | 135 mg | – | 3,45 g | – |
saharoza | 10,30 g | – | 16,82 g | – |
škrob | 2,79 g | – | 4,45 g | – |
vlaknine | 7,02 g | 35 % | 420 mg | 2 % |
Že na prvi pogled je razvidno, da je izbira s sadjem manj kalorična in bolj hranilna. Zaradi dodatka mleka vsebuje tudi beljakovine, medtem ko čokoladica prinese v naš dnevni skupek več maščob. Glede sladkorjev sta sicer na prvi pogled prigrizka precej izenačena, vendar podrobna analiza pokaže, da je v sadni izbiri občutno več prehranske vlaknine (o njenih pozitivnih učinkih bomo še pisali), glukoze in fruktoze ter manj saharoze in laktoze. Torej več monosaharidov v primerjavi z disaharidi. Gre torej za boljšo izbiro pri reševanju situacije »padlega sladkorja«.