Enostavni ogljikovi hidrati so hitro prebavljivi, saj skozi naš prebavni trakt potujejo brez razgradnje, se hitro absorbirajo in posledično povzročijo hiter porast inzulina v krvi. So torej naša bližnjica do zadovoljitve manjkajoče energije. Če se držimo ustreznega prehranskega režima sicer do prevelikega padca inzulina, ki je eden izmed signalov lakote in nas sili, da jemo, po navadi niti ne pride. Če pa vseeno kdaj pride do tega, se držimo preprostega nasveta. Izbirajmo med enostavnimi, vendar naravno prisotnimi sladkorji. Tako se namesto s čokoladico potolažimo raje s sadjem, sadno-zelenjavnim šejkom oz. smoothijem, z naravnim sadnim sladoledom, naravnim sadnim sokom ali s čajem oz. z limonado oslajeno z medom. Vse te izbire nam bodo povrnile izgubljeni »sladkor v krvi«, nas za silo nasitile in nam pomagale, da prebrodimo manjkajoče minute do naslednjega obroka. Poleg tega pa nam take izbire tudi dvignejo hranilni vnos.

SADNI SHAKEČOKOLADICA
170 kcal218 kcal
količinapriporočen dnevni vnos %količinapriporočen dnevni vnos %
skupne beljakovine6,82 g14 %2,73 g5 %
skupne maščobe2,81 g4 %10,92 g16 %
skupni ogljikovi hidrati28,94 g11 %27,13 g11 %
sladkorji22,15 g20,45 g
enostavni sladkorji22,69 g20,45 g
prosti sladkorji//20,45 g
fruktoza7,02 g84 mg
galaktoza20 mg0
glukoza5,19 g67,2 mg
laktoza135 mg3,45 g
saharoza10,30 g16,82 g
škrob2,79 g4,45 g
vlaknine7,02 g35 %420 mg2 %

Že na prvi pogled je razvidno, da je izbira s sadjem manj kalorična in bolj hranilna. Zaradi dodatka mleka vsebuje tudi beljakovine, medtem ko čokoladica prinese v naš dnevni skupek več maščob. Glede sladkorjev sta sicer na prvi pogled prigrizka precej izenačena, vendar podrobna analiza pokaže, da je v sadni izbiri občutno več prehranske vlaknine (o njenih pozitivnih učinkih bomo še pisali), glukoze in fruktoze ter manj saharoze in laktoze. Torej več monosaharidov v primerjavi z disaharidi. Gre torej za boljšo izbiro pri reševanju situacije »padlega sladkorja«.