O pozitivnih lastnostih počasnejšega uživanja hrane smo pisali že v Ponedeljkovem vsevedu. Kako pa to dosežemo?
Sledi 5 nasvetov. Verjetno za večino ne bodo novost, jih je pa vsake toliko dobro ponoviti:
- Za obrok si vzemimo čas.
Za malico praviloma potrebujemo med 5 in 10 minut, za zajtrk in večerjo med 10 in 20 minut, za kosilo pa do 30 minut.
- Hrano lično postrežemo na krožnik in pojemo za mizo.
Če hrano pojemo kar v stoje ali na sedežni med gledanjem najljubše serije ali filma, bomo skoraj gotovo jedli hitreje in pojedli več.
- Med vsakim grižljajem odložimo pribor.
Ko hrano nesemo v usta, odložimo pribor. Na začetku med žvečenjem zavestno štejmo grižljaje. Čez čas se bomo privadili hrano dobro prežvečiti.
- Jemo večkrat na dan.
Če bomo jedli večkrat po manj, ne bomo preveč lačni, ko se bomo usedli za mizo. Takrat bomo lahko bolj nadzorovali hitrost, s katero jemo.
- Naj bo naše prehranjevanje tudi družaben dogodek.
Usedimo se za mizo z družino, partnerjem, prijatelji … Izkoristimo čas, ki ga namenimo prehranjevanju tudi za druženje. Če bodo vsi za mizo vedeli, zakaj je potrebno jesti počasi, bo tako tudi medsebojnega spodbujanja in opozarjanja več. 😀
Naj torej uživanje v hrani ponovno postane nekaj, kar zase naredimo vsak dan!