Kemijsko gledano so maščobne kisline molekule, ki vsebujejo polarno karboksilno skupino (-COOH), ki je vezana na nasičeno ali nenasičeno verigo, ki jo sestavljata ogljik in vodik. Predstavljajo gorivo za celice. Redko se pojavljajo v prosti obliki, saj se navadno povezujejo v triglicerole (ester glicerola in treh maščobnih kislin). Ti so shranjeni v maščobnih celicah in v našem organizmu predstavljajo maščobno tkivo ter s tem zalogo energije.

S stališča prehrane predstavljajo maščobe pomembno makrohranilo, ki ga je potrebno v telo vnašati vsak dan. Gre za mešanico različnih maščobnih kislin v različnih razmerjih, posamezna živila pa po posameznih skupinah razvrstimo glede na maščobno kislino, ki v tem živilu prevladuje. Prinesejo nam kar 9 kcal na gram, in so tako energijsko bogato hranilo, prispevajo k zdravemu imunskemu sistemu, so sestavni del celičnih membran, nase vežejo v maščobi topne vitamine, vzdržujejo zdravo kožo in lase, predstavljajo izolacijo in varujejo organe, povečajo fleksibilnost sklepov in omogočajo kvaliteten mišični tonus.

Vas zanima več?