Potrebujemo
čičerika v konzervi
sardine v olivnem olju
kisle kumarice
olivno olje
šetraj
mleta rdeča paprika
sol
črni poper
žafranika
Osnovni recept
Sestavine zmiksamo do želene konsistence, ohladimo. Za boljšo mazljivost dodajamo olivno olje po žlicah, a ne pretiravajmo. Po vrhu okrasimo z žafraniko ali peteršiljem.
Izboljšave
Za malenkost pikantnega (ne pekočega!) dodamo malček kajenskega popra, za še bolj mediteransko paleto pa dodamo pol stroka česna - ali tudi več, če ga prej z nizko temperaturo prepražimo na olivnem olju, dokler ne zadiši. V namaz dodamo ohlajenega na sobno temperaturo.
Postrežemo
Postrežemo namazano na polnozrnat kruh s sezonsko zelenjavo - paradižnikom, papriko, redkvico, vloženimi kumaricami, lahko kombiniramo s solato.
Shranjevanje
V zaprtem kozarcu ali posodi hranimo v hladilniku in porabimo v 3 do 5 dneh.
Diete
Zajtrk, malica ali večerja je koristna tudi v dietetičnem smislu, saj vključuje tako morske ribe kot stročnice, česar v povprečju v Sloveniji pojemo premalo. Ustreza fleksitarijanski in pesketarijanski dieti in je ob uporabi ustreznih začimb ter kruha primerna za celiakaše.
Pa dober tek!