Za nekje 20 cmokov potrebuješ okoli 500 g puste nepasirane skute, 300 g ostre moke in 2 jajci.
Razmerje med moko in skuto je nekje 1:1,5. Za 100 g moke, potrebuješ 150 g skute. A končno razmerje je odvisno od zbitosti skute. Če je ta bolj rahla in vodena, potem moke potrebuješ več, če je zelo suha, manj.
Vse skupaj zmešaj. V primeru, da te ne moti, če skuta pusti grudice, lahko na roke, če ti to ni všeč, raje izberi električni mešalnik.
Zmes pusti stati. Najbolje je kar čez noč v hladilniku, saj se bodo tako cmoki lepše oblikovali.
Izbereš lahko različne nadeve. Slive, marelice, breskve, borovnice, jagode, maline operi, po potrebi razkoščiči in dodaj okuse. To je lahko mala žlička sladkorja, ki pa bo seveda prinesla nekaj energije oz. kalorij. Če želiš bolj "diet" cmočke, lahko dodaš tudi le cimet ali mak oz. druge začimbe po okusu, ki bodo pasale izbranemu sadežu. Super tudi kombinacija vseh treh okusov. Če svežega sadja nimaš, lahko izbereš marmelado zgoraj naštetih ali še drugih sadežev. V tem primeru sladkorja res ne potrebuješ, ostala okusa pa lahko dodaš. Možnosti imaš neomejeno.
Vodo zavreš in cmoke kuhaš 20 minut.
Postrežeš jih lahko z drobtinicami (sploh, če ti ostaja star kruh) ali jabolčno čežano. Jaz si jih rada pripravim tudi kot malico za sabo, lahko pa jih tudi zamrzneš in spremeniš v okusno "ozimnico".