Šparglji so spomladi odlična izbira. Gre za lokalno dobro zastopano živilo, ki ni drago oz. ga lahko nabiramo. Tako hranilno bombo, pravo super živilo tako ne predstavlja dodatnega stroška, naš jedilnik pa močno obogati.
Današnji recept je preprosta špargljeva solata: šparglje na hitro prekuhamo in narežemo na manjše koščke. Če imamo zelo mlade in sveže šparglje lahko pojemo tudi sveže.
Odcedimo in dodamo mladi por narezan na kolobarje (prav tako velja, da ga lahko na hitro prepečemo).
Dodamo lahko še mlado redkvico ali karkoli po našem okusu.
Začinimo z sokom sveže iztisnjene limone ter posolimo.
Na koščke narežemo kruh, ga pokapamo z malce olivnega olja in na hitro prepečemo, da pride hrustljav.
Čez kruh potresemo našo solato in prelijemo z jogurtovim prelivom (jogurt, ki mu dodamo česen, poper in drobnjak oz. ostale začimbe po našem okusu). Ko izbiramo jogurt, poglejmo deklaracijo in izberimo tistega, ki ima vsaj 10 g beljakovin na 100 g izdelka (npr. pravi grški jogurt).
Recept lahko prilagodimo svojemu okusu in domači zalogi. Uporabimo ga lahko tudi pri starem kruhu in tako poskrbimo, da ga ne mečemo stran. Če ga nimamo, lahko dan star kruh izberemo že v trgovini in na ta način prihranimo kak €, a še bolj pomembno - skrbimo za manj zavržene hrane. Če nam ni všeč popečen kruh, izberemo svežega.
Dober tek vam želi Dietetik priporoča.